Ølen Betong - hjem

Betonghistorie mellom to permer

Fra begynnelsen i 1974 til å bli et av dagens bransjeledende selskaper, har det vært rivende utvikling, mange harde tak, spennende oppdrag og ikke minst; gode historier. Nå er hele biografien om Ølen Betong dokumentert over 350 sider i boken «En norsk betongpioner». Og knappe to måneder etter lanseringen har boka til og med kapret nominasjoner til årets Gullsild.

Publisert: 03.02.2015

- Det er vel kanskje ikke så mange som tror at betong utgjør noen stor litteratur, men det er en veldig fascinerende historie jeg har fått fortelle. «Alle» vet at Ølen Betong har gjort det bra, men de færreste vet hvordan de har fått det til, sier forfatter Karl Johan Paulsen.

Pionerhistorier fra foregangsfolk i bransjen er godt stoff, og nylig ble boka nominert i to kategorier til Gullsild 2014, i markedsforeningen på Haugalandet sin store kåring av det beste innen markedsføring og visuell kommunikasjon på Haugalandet.

Ta en smugkikk i boken her:

Betong i blodet

Paulsen har hatt nok av kilder som sitter på unik kunnskap om både faget så vel som selskapskultur og innovasjon. Blant annet Knut Arne Skartland som har betongrør i blodet. Eller Otto Aalmo som har ferdigbetong i blodet, fremholder Paulsen.

- For disse har Ølen Betong vært en livsstil. Og det viktigste for meg i denne boken har vært å få frem kulturen i selskapet, som antageligvis ikke kan sammenlignes med andre firma på denne størrelsen. Det er et unikt stykke industrihistorie å høre om oppbyggingen av selskapet fra de som var med i pionertiden.

Historiene bak historien

Turid Berge-Olsen viser stolt fram den nye boken
- Alle som har vært innom Ølen Betong vil nok kjenne seg igjen i det som blir fortalt i boka, sier Turid Berge-Olsen.

Selvsagt har også hele Berge-familien bidratt: Grunnlegger Atle Berge, kona Aud-Signy, og barna Svein Atle, Eiolf og Turid.

- Alle som kjenner pappa, eller som har vært innom Ølen Betong vil nok kjenne seg godt igjen her. De vil ikke bare kjenne igjen varene og produksjonen, men folkene, kulturen og gründerånden, sier Turid Berge-Olsen som har jobbet tett med Paulsen i utviklingen av boka.

Det er nemlig ikke bare betong- vitenskap og forretningsutvikling som utgjør historien i En norsk betongpioner . Her får du innblikk i kulturen, ideene og nettverket som står bak. Og ikke minst de finurlige historiene som beskriver veien til suksess og innovative løsninger.

Som når 12 år gamle Eiolf ble tatt ut av skolen for å lære sin far data. Eller om Knut Arne Skartlands monterings-samarbeid på tegnspråk med russisktalende ingeniører i pelskåpe. Eller hvordan 13 år gamle Turid måtte sette opp forretningsplan og varelager- kalkyle før hun fikk selge hjemmebakte pizzahorn til overtidsarbeidende ansatte.

- Det har vært utrolig spennende å jobbe med dette prosjektet, og som en del av «neste generasjon», har jeg lært mye om firmaet som jeg ikke visste fra før, avslutter Turid.

En norsk betongpioner har et samlet opplag på 2 000, vil være til salgs lokalt på Haugalandet.