Ølen Betong - hjem

Ruster seg for fremtiden i Murmansk

Ølen Betong rigger seg for nye, store leveranser i Russland, og har bygget eget testsenter for å utvikle kvalitetsbetong basert på russiske råstoffer.

Publisert: 22.09.2016

Ølen Betong rigger seg for nye store leveranser i Russland, og har bygget eget testsenter for å utvikle kvalitetsbetong basert på russiske råstoffer.

Av: Kari Aakra/Medvind24.no

Publisert: 26.09.2016

Betongteknologene Geir Finnesand,  Sergey Mikhaylov og Roar Vigre ved det nye testsenteret i Murmansk.

I samarbeid med det russiske gasselskapet Novatek har Ølen Betong i Murmansk etablert et eget testsenter. Her skal Ølen Betong i løpet av det kommende året teste ut flere typer lettbetong basert på russisk råstoff, i stedet for råstoff fra USA og/eller Europa som har vært brukt for tilsvarende tidligere. 

Målet er å finne best egnet råstoff og sammensetning (resept) for betongen slik at den kan tilfredsstille spesielle krav for prosjekter i arktiske områder. 

- Dette er pionerarbeid vi selv har tatt initiativ til. Med dette prosjektet knytter vi tette forbindelser til en av de største utbyggerne av gassfelt i arktisk sone i Russland. Det er mange utfordringer, men vi har både erfaringen og ekspertisen som skal til for å kunne gå inn i dette. Vi er allerede godt i gang, sier Ølen Betongs teknologileder i Norge, Roar Vigre.

Rigger seg for verft og LNG-fabrikker 

Testing, testing... Fra venstre : Roar Vigre (Ølen Betong), Andrey Baenkhaev (Kola Yard) og  Eugenijus Janavicius (Ølen Betong Murmansk) sammen med Anna Alinkina og Olesya Berezhnaya fra det russiske sertifiseringsselskapet WNIIG.

Blant annet vil Ølen Betong med dette testsenteret være forberedt på å kunne levere betong til et av de virkelig store prosjektene i Murmansk de kommende årene: I forbindelse med det nye, store gassfeltet Arctic LNG 2, er gigantverftet Kola Yard under bygging i Murmansk. Ved Kola Yard skal det bygges flytende LNG-fabrikker på store betonglektere. Både selve verftet og lekterne vil kreve betydelige mengder betong og betongelementer. 

Til oppbyggingen av verftet og første lekter-prosjekt vil det være behov for ca. 500.000 kubikkmeter betong. Denne delen vil pågå i 4-5 år, og vil følges av flere tilsvarende prosjekter. Aktivteten vil være svært høy i årene som kommer. 

Novatek, som står bak etableringen av Kola Yard, planlegger nå utbyggingen og vil etablere samarbeid med viktige deltakere og samarbeidspartnere til prosjektet. Ølen Betong vil være et av selskapene som har gode forutsetninger for å ta del i kontraktene når de skal tildeles neste år. 

- Vår kompetanse og arbeidet som gjøres i testsenteret vil være svært viktig for Kola Yard og Arctic LNG 2-prosjektet. Det styrker vår sjanse til å bli en del av dette når endelig anbud skal besluttes, sier Vigre. 

En komplett uttesting 

Vigre er ansvarlig for testprogrammet i Murmansk. Test-teamet består av teknologer fra flere avdelinger i Ølen Betong-gruppen både i Norge og Murmansk. I løpet av året som kommer er målet å kunne utvikle og teste ut den aktuelle lettbetongen basert på russisk lett-tilslag. 


Og alt må tilfredsstille spesielle krav i forbindelse med Arctic LNG 2. 

- Nøkkelen til dette er kunnskap om materialer og hvordan denne spesielle betongen fungerer, både under produksjon, utstøping, og ikke minst ved pumping over lange avstander. Dette har tidligere ikke vært gjort med russisk lett-tilslag. Både europeiske og russiske standarder skal følges, og vi prøver å sammenstille og følge kravene på beste måte, forteller Vigre. 

Markedet i Russland er tøft for tiden, men Vigre er optimistisk på vegne av Ølen Betong i Murmansk. 

- Gjennom den store Pile Cap-leveransen har vi bevist at vi produserer kvalitet, har stor kapasitet og er til å stole på. Vi har fått vist frem anlegget vårt, maskinparken og produksjonsfasilitetene våre. Sammen med vårt fokus på HMS, har vi en god del som andre ikke kan tilby. Nå jobber vi hardt for å bli en god samarbeidspartner med Novatek, sier han.