Ølen Betong - hjem

Første terminal-støyp på Flesland

Forrige helg sto Ølen Betong bak storstøypen av ny tilkomstbro på Flesland lufthavn. 630 kubikkmeter betong gikk med til støypen, som er den første av totalt fem støypejobber av bro og tilhørende tilkomstvei til nytt terminalbygg ved flyplassen.

Publisert: 01.10.2015

Av Kari Aakra

En ny flyterminal på 63 000 kvadrat skal stå ferdig ved Flesland lufthavn i august 2017. Det betyr en rekke støypejobber for Ølen Betong i Bergen. Forrige lørdag sto Ølen Betong bak den første av totalt fem storstøyper av nye tilkomstbroer til den nye terminalen.

Støypejobben tok i overkant av femten timer. 630 kubikk betong ble fraktet ut på broa i form via en 41 meter lang pumpe. Foto: Ølen Betong.

- Det er en enorm byggeaktivitet rundt Flesland nå, og mange viktige jobber for avdelingen våre på Laksevåg og Askøy. Storstøypen forrige helg gikk svært godt, og allerede på onsdag setter vi i gang med ny støypejobb av samme omfang, forteller betongteknolog i Ølen Betong, Roar Vigre.

Storstøypen til brua er blant bergensavdelingens største oppdrag til nå. Jobben startet lørdag morgen, kl. 03.30 med produksjon ved Ølen Betongs avdeling i Laksevåg. I løpet av dagen ble 630 kubikkmeter ferdigbetong levert til den nye terminalen. Med en 41 meter lang pumpe ble betongen fraktet ut i en form på brua etter hvert, frem til brua var ferdigstøpt kl. 19.00, 15,5 timer etter produksjonsstart.

- Det var mange sider ved denne storstøypen som gjorde jobben utfordrende. Det var blant annet stort volum og en utfordrende resept. Men alt gikk etter planen. Neste støy er allerede på onsdag, forteller betongteknolog Roar Vigre.

- Det var svært mange faktorer å ta hensyn til i denne jobbe, som også gjorde oppdraget noe utfordrende, forteller Vigre.

- For det første var det en utfordrende resept (sammensetning av betong). Det var stort volum, vi måtte holde luftinnholdet stabilt, og passe på at betongen holdt den riktige konsistensen til enhver tid. Alt gikk etter planen, og entreprenør Peab Anlegg AS var godt fornøyd, forteller Vigre, som var til stede under hele leveransen for å kontrollere at betongen holdt kvaliteten, luftinnholdet og konsistensen som den skulle.

Byggeaktiviteten ved flyplassen har ført til enda høyere aktivitet for Ølen Betongs avdeling på Laksevåg, som allerede har levert betong i forbindelse med nytt flyplasshotell og deler av bybanen ved den nye terminalen. I løpet av de siste årene er det gjort flere oppgraderinger ved anlegget i Laksevåg.

- Det er gjort mye godt arbeid ved våre avdelinger i Bergen der vi har oppgradert fabrikkene, satset på opplæring og bygget opp vår organisasjon med gode ressurser for å ivareta kvaliteter og egenskaper etter kjent Ølen Betong-modell. Denne støypejobben viser at avdelingen er godt rustet for å ta på seg jobber av slikt stort omfang, og løser de utfordringene som følger med på en god måte. Dette er noe som kundene våre setter pris på. All ros til både personell og avdelingsleder Knut Ståle Lyngstad i Bergen som ledet jobben, avslutter Vigre.