Ølen Betong - hjem

I mål med første Hywind-trinn

Hywind-prosjektet er godt i gang. Før påske ble første del av betongjobben ferdigstilt på Stord.

Publisert: 27.04.2021

Foto: Aker Solutions

I fjor sommer signerte Ølen Betong kontrakten med daværende Kværner for betongleveranser til flytende betongstrukturer for verdens største flytende havvindpark, som består av 11 vindmøller. I den første leveringsperioden frem til påske er det blitt produsert 10 000 kubikk ved avdelingen på Stord.

– Vi kom greit i mål, selv om dette har vært en veldig travel periode, forteller produksjonsleder på Stord, Henning Lie, om Hywind-leveringen.

Aker Solutions har støypt bunnen og første glid etappe på vindmøllene i dokka på Stord. Bunnplate-støp blir utført i løpet av en dag og utgjør ca 450 m³. Glidestøpene er blitt støpt to og to i løpet av 7 dager sammenhengende, da går det med ca 1000 m³ i de to. Glidestøpene startet i februar og har gått frem til påske. Denne produksjonsperioden har krevd flere sjåfører og blandeoperatører enn til vanlig ved blandeverket, det er blitt gjennomført både dag og nattskift hele uken, og produksjonen har gått på høygir.

Henning Lie er også glad for at naboene som bor tett på blandeverket har taklet produksjonsstøyen og døgndriften på en god måte.

– Jeg var innom naboene med blomster før påske, og noen av de skrev i etterkant i lokalavisen at de var glade for at vi gav dem en oppmerksomhet. For oss er det viktig å vise at vi setter pris på tålmodigheten de har hatt, mener Lie. Det er bra vi kan gjennomføre prosjekter som dette fra det lokale blandeverket.

Også prosjektleder ferdigbetong, Stian Berge er godt fornøyd med å nå en milepæl i prosjektet.

– Vi opplever Aker Solutions som veldig strukturerte med tanke på å gjennomføre produksjonen som planlagt. Nå har vi produsert en tredjedel av betongen til prosjektet, og vindmølle-fundamentene er akkurat blitt slept over til videre bygging på Dommersnes i Vindafjord. De tre første månedene på Dommersnes vil bli de travleste i produksjonen, før det blir litt roligere med tanke på betongleveransen de siste månedene frem mot ferdig betongleveranse forteller han.