Ølen Betong - hjem

Med betongresepter på timeplanen

Det er nok ikke så mange videregående elever som kan skilte med å ha laget egne betongresepter som del av pensum. Det kan derimot Åshild Vetås Aagaard-Nilsen og Robin Tammisto kvittere med etter fire ukers læretid hos Ølen Betong.

Publisert: 27.02.2019

Betongteknolog Truls Krossøy (f.v) har hatt Robin Tammisto og Åshild Vetås Aagaard-Nilsen med seg som betonglærlinger i fire uker

Begge er elever ved Knarvik videregåande skule, hvor de går andre året på TAF (Tekniske og allmenne fag). Denne linjen kombinerer opplæring på skolen og ute hos bedrifter. Etter det fireårige opplæringsløpet kan dermed elevene gå ut av videregående både med fagbrev og studiekompetanse.

Åshild Vetås Aagaard-Nilsen og Robin Tammisto tilbragte fire uker sammen med betongteknolog Truls Krossøy på Laksevåg, der de som lærlinger fikk prøve ut betongfanget hos Ølen Betongs kunde Con-Form.

I løpet av oppholdet hos Ølen Betong fikk elevene innføring i betongteknologi og opplæring i prøving av fersk betong. Lærlingene fikk være med på tilslagskontroll på NAG sitt produksjonsområde på Fana og fikk også en innføring i både produksjon av tilslag og hvordan å utføre en sikteanalyse.

- Det var veldig kjekt å være utplassert på blandeverk og se litt hva som skjer i kulissene på et slikt anlegg. Jeg lærte mye nytt om tilsetningsstoffer og om betongegenskaper, sier Aagaard-Nilsen, som planlegger å gå studere byggteknikk etter videregående. Det ble fire innholdsrike uker med litt teori og mye praksis, forteller Krossøy.

- Lærlingene har vært med å lage to egne resepter under oppholdet og begge reseptene stemte med bestilte egenskaper på både synk for normalbetong og utbredelse på SKB resepten, sier Krossøy.

- For å vise viktighet av gode herdevilkår og riktig utførelse har lærlingene kjørt et forsøk hvor de har støpt ut og lagret terninger på forskjellig måte. De støpte først ut en referansebetong, ett sett med dårlig utfylt form, ett sett hvor det var tilsatt ekstra vann (10 liter ekstra på 1m3) og ett sett som var lagret utendørs. Dette forsøket vil bli en del av rapporten som lærlingene skal skrive om etter oppholdet her hos oss, og vi er veldig spente på resultatet. Foreløpig har de trykket 7døgn-prøvene, sier Krossøy.

Dette er første gang Ølen Betong har hatt elever fra videregående med på et lærling-opphold innen betongteknologi, men forhåpentligvis vil det ikke bli den siste.

- Vi jobber med å lage et opplegg hvor vi kan ta i mot flere lærlinger i årene som kommer. Profilering av dette faget rettet mot unge mennesker i utdanning er veldig viktig med tanke på fremtidig rekruttering. Derfor kommer vi nok til å satse på flere opphold som dette, sier Krossøy.