Ølen Betong - hjem

Pile cap nr. 1000 levert

Når det er produsert 1000 betongelementer à 30 til 55 tonn til verdens største gassfelt, da må det feires. Ølen Betongs avdeling i Murmansk markerte milepælen med ballong-elementer og pile-caps-kake, men kunne ikke dra ut feiringen altfor lenge. De har tross alt 3 000 pile caps igjen å produsere.

Publisert: 30.04.2015

Ballongelementer og pile-caps-kaker sto på menyen da Ølen Betongs Russland-avdeling 20. mars feiret produksjonen av pælehodefundament (pile caps) nr. 1000. Samtidig markerte avdelingen en vellykket testproduksjon av de største betongelementene produsert til dags dato: nå er det full produksjonen av 55 tonn tunge pælehodefundamenter til den sibirske tundraen. Men avdelingen i Murmansk hadde ikke mye tid å sette av til feiring.

- Vi har tross alt 3 000 pælehodefundamenter til å produsere, sier generaldirektør for Ølen Betong i Murmansk, Atle Berge. med et smil.

30 fundamenter i uken

Ølen Betong i Murmansk hadde 28.april levert ca en fjerdedel av elementene med adresse Sibir og Yamal LNG. Nå er aktiviteten jekket ytterligere opp: flere og større elementer er under produksjon.

Hvordan blir egentlig et 55 tonns pælehodefundament til? Se film fra produksjonen i Murmansk her:

- Vi har jobbet hardt den siste tiden for å klargjøre og få gang på de nye større typene av pile caps som kunden ønsket, og torsdag 12. mars hadde vi den første produksjonen av det største fundamentet, som veier 55 tonn. Fra påske har vi produsert fem av disse største hver dag, seks dager i uken. Vi skal levere over 300 av denne største typen, forteller Berge.

Den opprinnelige ordren fra Yamal LNG var på vel 3 000 fundamenter på mellom 30 og 35 tonn. Den utvidede ordren gjaldt fire nye typer pile caps i størrelsesorden 37-39 tonn, og den største helt opp til 55 tonn. Til den største medgår det ca fem tonn svært komplisert armering, ca 21 kubikk betong og ca 600 kilo med innstøpningsbolter og gods.

Seks dager i uken går det unna med Pils Caps-produksjon i Murmansk. Produksjonen av den største Pile Capsen opptok mer enn to dager for fem ansatte.

- Fem medarbeidere var i full sving med å montere armeringen for elementet hele arbeidsdagen. I løpet av kvelden ble armeringen flyttet til støpelinjen og formene ble installert rundt den. Morgenen etter startet selve støpingen, og dagen etter ble elementet ferdigstilt. Påfølgende morgen ble den fraktet til lagring før videresending til Sabetta havn i Sibir, der den skal monteres, forteller produksjonsleder Ivan Makhortov.

Av til sammen 7-8 000 såkalte pælehodefundamenter som trengs til hele utbyggingen av verdens antatt største gassfelt i Sabetta, Sibir, skulle Ølen Betong opprinnelig levere 3 000 av disse. Leveransene til utbygger Yamal LNG startet i fjor høst og ved årsskiftet fikk Ølen Betong inn ny og utvidet bestilling: Flere og større Pile Caps, til sammen skal Ølen Betong produsere totalt ca 4 000 pælehodefundamenter.

Større hall og tomt

Ved årsskiftet var ca 20 prosent av den opprinnelige ordren fra Yamal LNG ferdigprodusert hos Ølen Betong. Til da var det produsert ca 600 pælehodefundamenter. Ølen Betong Murmansk har i dag mellom 110-120 personer engasjerte i prosjektet. Det er til nå levert fire båtlaster til Sabetta, ca 500 stk. Fundamentene er allerede montert og ellers under montasje i Sabetta. Den nye bestillingen fra Yamal LNG har også satt nye krav til både produksjon og fasiliteter. Siden nyttår har avdelingen derfor måtte utvikle og lage nye støypeformer, armeringsmaler og helt nye arbeidsopplegg for de ulike elementene.

- Produksjonshallen er utvidet med nye 30 meter, og er nå totalt 120 meter og ca 3.000 kvadrat. Den utvidede hallen stod klar tidlig i mars. Vi fikk også nylig aksept for utvidelse av anleggstomten med ytterligere 60 mål. Hele tomten vil da være på ca 150 mål, hvorav ca 100 mål allerede er opparbeidet. Opparbeidelse gjøres selv med egne maskiner og utstyr, forteller Berge.