Ølen Betong - hjem

Prisvinnende miljøprosjekt

Ølen Betong har deltatt i utviklingen av en innovativ metode for å sikre mindre avfall og mer gjenbruksmateriale av betongslam. Denne uken vant prosjektet byggenæringens innovasjonspris.

Publisert: 23.04.2020

- I Ølen Betong har vi vært fornøyde med Re-Con Zero-prosjektet til Mapei og ønsker å ta dette videre og tilpasse til andre lokasjoner hos oss, forteller teknologileder i Ølen Betong, Roar Vigre.

Onsdag denne uken ble det klart at byggevareprodusenten Mapei vant byggenæringens innovasjonskonkurranse med betongavfallsløsningen Re-Con Zero. Løsningen sikrer miljøvennlig fjerning og gjenbruk av betongavfall, og Ølen Betong har vært med i utviklingen og testet produktet på blant annet betongbilene ved avdelingen Gismarvik i Haugesund. 

Mapei og prosjektleder Sven-Henrik Norman er gode samarbeidspartnere på forskningsprosjektet Re-Con Zero, og er også inne i andre grønne  forskningsprisjekt i Ølen Betong.

- I Ølen Betong har vi vært fornøyde med Re-Con Zero-prosjektet til Mapei og ønsker å ta dette videre og tilpasse til andre lokasjoner hos oss. Vi tenker miljø og bærekraft i alle prosesser, derfor er dette et viktig prosjekt, forteller teknologileder i Ølen Betong, Roar Vigre.

Årlig produseres rundt 600 millioner tonn betongslam ved vask av betongbiler. Re-Con Zero sørger for at bløt restbetong omdannes til tørt tilslag. Dette skjer med et to-komponents pulver som brukes i trommelen på betongbilen. Når en betongbil med rundt 100 kilo slam på innsiden skal vaskes, legges rundt en kilo av pulveret sammen med to til tre tonn småstein eller kuler inn i trommelen. Pulveret løser seg opp, uten hjelp av vann, og sørger for at betongrestene klumper seg sammen og enkelt kan hentes ut og brukes som resirkulert tilslag i ny betong. Hele prosessen tar rundt fem minutter og sørger for store reduksjoner innen avfallshåndtering og bedre utnyttelse av råstoffet.

- Sammen med Mapei har vi sett på mulighetene ved å redusere slam og vann, og med disse reduksjonene får vi besparelser både for miljøet og økonomien, forteller Vigre og viser til godt samarbeid med Mapei og prosjektleder Sven-Henrik Norman. Ølen Betong har også flere grønne forskningsprosjekter der Mapei er samarbeidspartner.